Gastronomija 1
Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu
Cilj kolegija:
Cilj je kolegija ovladati temeljnim sadržajima iz područja gastronomije, njezinim razvojem, specifičnostima i karakteristikama u gastronomskom i kontekstu svakodnevnog života i zdravlja.
Sadržaji kolegija:
- Osnovni pojmovi u gastronomiji, antropološki prikaz gastronomske evolucije
- Utjecaj gastronomije na ljudsko zdravlje i suvremeni način ishrane po principima piramide pravilne prehrane
- Dimenzije i djelokrug rada gastronomije, pozicioniranje gastronomije u modernom turističkom proizvodu
- Primjena suvremenih tehnologija u proizvodnji sukladno HACCP standardima
- Usklađenost rada kuhinje s drugim hotelskim odjelima
- Vođenje, organizacija rada i ljudski resursi u gastronomiji, podjela, vrste, sastav i značajke obroka u ugostiteljstvu
- Osnovni procesi prigotovljavanja hrane (mehanički, toplinski, rashladni) te njihov utjecaj na nutritivne i kulinarske značajke namirnica i pripremljenih jela
- Osnovne skupine jela i njihove karakteristike
- Primjena novih tehnologija u proizvodnji i pripremi hrane u gastronomiji; Uporaba moderne računalne opreme i softverskih sustava (Quiqr.pro) u gastronomiji
- Gastronomska i druga pravila prilikom izbora jela kod sastavljanja menija i drugih sredstava ponude i prodaje jela u ugostiteljstvu
- Kreiranje menija i drugih sredstava ponude i prodaje jela s obzirom na vrstu i tip ugostiteljskog objekta te način poslovanja (pansionski sustav i à la carte)
- Vještine i znanja za razvijanja kreativnosti, gastronomske estetike i smisla za lijepo
- Mjesto, uloga i važnost različitih tipova alternativne prehrane u suvremenoj gastronomiji
- Upoznavane s mjerama zaštite na radu te radnom, osobnom i kolektivnom higijenom
- HACCP kao proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnjim ciljem – osiguravanje zdravstveno ispravne hrane
Očekivani ishod:
- Identificirati temeljne pojmove vezane uz gastronomiju;
- Prepoznati gastronomiju kao umijeće u proizvodnji, ponudi i posluživanju gastronomskih proizvoda i/ili usluga;
- Odabrati odgovarajuće procese pripreme hrane primjenom suvremene tehnologije u gastronomiji, u skladu s tržišnim trendovima i principima pravilne prehrane, prema HACCP standardima.
- Izračunati nutritivnu vrijednosti jela vodeći računa o normativima i standardima.
- Odabrati suvremene računalne sustave i softverske programe za primjenu u gastronomiji.
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.

Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr