Hrana i prehrana u ugostiteljstvu
Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu
Cilj kolegija:
Cilj je kolegija osposobiti studente da prepoznaju i razlikuju specifičnosti sastava, prehrambene vrijednosti, načine prerade i značajke kvalitete i sigurnosti namirnica biljnog i životinjskog podrijetla. Također, studenti će se osposobiti da prepoznaju povezanost hrane i zdravlja te prepoznaju značajke suvremenih kroničnih (ne)zaraznih bolesti koje se dovode u vezu sa specifičnim načinima prehrane.
Sadržaji kolegija:
- Komponente hrane (bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali, voda)
- Energetska vrijednost hrane, energetske potrebe organizma i probava hrane
- Konzerviranje namirnica
- Žitarice, prerađevine žita i pekarski proizvodi
- Voće, povrće i prerađevine
- Uživala
- Alkoholna i bezalkoholna pića
- Meso, riba i prerađevine
- Mlijeko, jaja i prerađevine
- Masti i ulja
- Utjecaj hrane na ljudsko zdravlje i prevenciju bolesti
- Alergije i intolerancije na hranu
- Održiva prehrana.
- Oblikovanje ponude ugostiteljskog objekta za pružanje usluga hrane i pića
Očekivani ishod:
Nakon odslušane nastave i izvršenih svih obveza u kolegiju, studenti će moći:
- Prepoznati osnovne komponente pojedinih skupina namirnica s obzirom na njihovu nutritivnu vrijednost i kvalitetu.
- Razlikovati procese proizvodnje i prerade unutar skupina namirnica biljnog i životinjskog podrijetla.
- Objasniti specifičnosti kroničnih (ne)zaraznih bolesti koje se dovode u vezu s prehranom i zdravljem odnosno objasniti ulogu prehrane u očuvanju i unapređenju zdravlja.
- Procijeniti važnost kvalitete i sigurnosti namirnica za njihovu primjenu u ugostiteljstvu, gastronomiji restoraterstvu.
- Analizirati nutritivnu vrijednost ponude ugostiteljskog objekta za pružanje usluga hrane i pića.
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.

Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr