Nacionalna gastronomska baština
Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu
Cilj kolegija:
- Identificirati najpoznatije i najvažnije svjetske nacionalne kuhinje.
- Prepoznati važnost i utjecaj povijesti, podneblja, vjere, običaja i tradicije na oblikovanje pojedinih svjetskih nacionalnih kuhinja.
- Odabrati odgovarajuće živežne namirnice i začine prema nacionalnim kuhinjama te ih povezati s odgovarajućim jelima.
- Opisati karakteristična jela Europe, Amerike, Azije.
- Identificirati i povezati utjecaj povijesti na hrvatsku kuhinju kao jednog od segmenata nacionalne baštine.
- Analizirati važnost nacionalne kuhinje u turističkom proizvodu Republike Hrvatske.
- Opisati temeljne značajke hrvatske nacionalne kuhinje.
- Izdvojiti važnosti hrvatske regionalne kuhinje kao sastavnice nacionalne navodeći konkretne primjere.
- Upoznati studente s karakteristikama pojedine regije i specifičnim jelima hrvatske, gastronomske, nacionalne baštine.
- Prepoznati i pravilno odabrati živežne namirnice za pripremu jela hrvatske nacionalne kuhinje.
- Objasniti način prigotovljavanja jela regionalne hrvatske kuhinje.
- Razvi(ja)ti kreativnost, smisao za lijepo i estetiku.
- Razviti navike iz radne, osobne i kolektivne higijene.
- Organizirati korištenje radnog vremena na što racionalniji i ekonomičniji način.
Sadržaji kolegija:
- Osnovni pojmovi o prehrani.
- Čimbenici koji utječu na odabir hrane.
- Hrana u okviru ugostiteljske ponude.
- Oblikovanje i sadržaj svjetskih nacionalnih kuhinja.
- Utjecaj povijesti, vjere, podneblja, običaja, tradicije, kulture te drugih čimbenika na formiranje nacionalnih kuhinja.
- Razlike među narodima te kuhinjama.
- Prehrana i religija.
- Osnovne značajke europske kuhinje.
- Francuska kuhinja.
- Talijanska kuhinja.
- Kuhinje ostalih europskih zemalja.
- Posebnosti mediteranske kuhinje.
- Osnovne značajke azijske kuhinje.
- Osnovne značajke američke kuhinje (sjeverne, srednje i južne).
- Razvoj hrvatske gastronomije kroz povijest.
- Osnovne odrednice hrvatske nacionalne kuhinje.
- Mjesto, važnost i uloga hrvatske gastronomske baštine u ukupnom turističkom proizvodu Republike Hrvatske.
- Pozicija Republike Hrvatske na gastronomskoj karti Europe i svijeta.
- Specifičnosti regionalnih kuhinja u sastavu hrvatske nacionalne gastronomske baštine.
- Izbor živežnih namirnica po pojedinim regionalnim kuhinjama Republike Hrvatske.
- Uloga i značaj autohtonih namirnica u ukupnosti hrvatske nacionalne kuhinje po regijama.
- Osnovne značajke istarske i primorske kuhinje.
- Glavne odrednice i karakteristike dalmatinske kuhinje.
- Osnovne karakteristike goranske i ličke kuhinje.
- Kuhinja središnje Hrvatske s posebnim naglaskom na Zagorje.
- Osnovne značajke kuhinje središnje Hrvatske.
- Temeljne odrednice kuhinje Slavonije i Baranje.
- Cesta domaće hrane – prva i jedinstvena u svijetu – kao primjer obogaćivanja i osmišljavanja novog gastronomskog branda u Republici Hrvatskoj.
- Spoj autohtonog i modernog u suvremenoj gastronomiji.
Očekivani ishod:
- Izdvojiti različitosti i specifičnosti prehrambenih navika naroda Europe, Amerike i Azije (1);
- Prepoznati ulogu hrvatske nacionalne gastronomije u ukupnoj turističkoj ponudi te prepoznati povijesne utjecaje svjetske gastronomije na hrvatsku gastronomsku baštinu (2);
- Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće namirnice, postupke prigotovljavanja hrvatskih nacionalnih jela koristeći suvremene aparate, uređaje i tehnologije sukladno higijenskim standardima HACCP sustava (2,3);
- Pripremiti i prezentirati i poslužiti jela pojedinog kraja Republike Hrvatske uvažavajući suvremene trendove u ugostiteljstvu (5);
- Analizirati mogućnost primjene i uključivanja hrvatske gastronomske baštine u obogaćivanje ugostiteljske ponude (4).
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.

Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr