Restoraterstvo
Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu
Cilj kolegija:
Cilj je kolegija da studenti ovladaju temeljem restoraterskom terminologijom, specifičnostima i karakteristika kao i da ih se osposobi za praktične aktivnosti i korištenje alata iz područja restoraterstva.
Sadržaji kolegija:
- Osnovni pojmovi u restoraterstvu.
- Organizacijski oblici poslovanja u restoraterstvu.
- Sustavi poslovanja – pansion i à la carte.
- Ugostiteljski objekti za pružanje usluga hrane, pića i napitaka.
- Elementi i kriteriji ugostiteljske usluge. Oprema ugostiteljskih objekata. Odjeli u ugostiteljskom objektu. Obroci u ugostiteljstvu.
- Sredstva ponude i prodaje jela ovisno o vrstu i tipu ugostiteljskog objekta.
- Podjela jela po skupinama te njihove karakteristike. Tehnike i metode posluživanja jela ovisno o vrsti i tipu hrane.
- Obilježja prodaje ugostiteljskih usluga.
- Sveobuhvatne pripremne radnje kao jamstvo uspješne prodaje ugostiteljskih usluga.
- Faze prodaje ugostiteljskih usluga.
- Posluživanje dnevnih obroka u ugostiteljstvu. Svečani obroci u ugostiteljstvu – posebnosti, karakteristike, prodaja usluga te organizacija rada i posluživanje.
- Diplomatski prijemi. Pripremanje i posluživanje jela kod stola gosta
- Moderni trendovi u svjetskom restoraterstvu.
- Poznavanje i primjena mjera zaštite na radu. Osobna i kolektivna higijena na radu.
Očekivani ishod:
- Prepoznati osnovne pojmove vezane uz restoraterstvo;
- Opisati načine, pravila i metode posluživanja jela, pića i napitaka;
- Upotrijebiti vještine vezane uz suvremene procese pripreme jela;
- Demonstrirati različite tehnike posluživanja jela, pića i napitaka;
- Preporučiti operacijske procese u restoraterstvu za svakodnevne i izvanredne obroke u ugostiteljstvu;
- Preporučiti mjere zaštite na radu i standarde održavanja osobne i kolektivne higijene.
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.

Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr