PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ
Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu
- Studijski program traje 3 godine, odnosno 6 semestara te nosi 180 ECTS-a.
- Po završetku studija stječe se titula prvostupnika ekonomije (bacc.oec.).
Zašto PAR?
Studij menadžmenta koji razumije vaše potrebe
- Rad u malim grupama
- Mentorski pristup i konzultativna nastava
- Pristupačnost profesora i osoblja
- Fleksibilnost za zaposlene i sportaše
- Stjecanje radnog iskustva prije izlaska na tržište rada
- Obrazovanje kroz iskustvo i izravan rad
- Stvarno iskustvo iz poslovnog svijeta
- Stjecanje vještina i znanja koja su tražena u realnom sektoru
- Stjecanje stručnih znanja, socijalnih kompetencija i kompetencija vođenja
- Osposobljavanje za samostalno obavljanje poslova u tvrtkama te preuzimanje odgovornih funkcija
- Stručna praksa

Uvjeti upisa
- Nakon završene srednje škole – položena državna matura (niža razina) za osobe mlađe od 24 godine
- Prelazak s drugog fakulteta – ispis ocjena i položenih kolegija
- Zaposleni – dokaz o završenoj srednjoj školi
- Sportaši – uvjerenje o kategorizaciji sportaša
Izvođenje nastave i popis kolegija
Nastava se izvodi isključivo u poslijepodnevnim terminima.
Izvanredni studij ustrojen je tako da su studentima omogućeni izvanredni rokovi polaganja ispita te individualne konzultacije uz mentorstvo, a nastavni materijali su dostupni na web stranici preko sustava Moodle.
Prednosti za studente
- Nakon završene srednje škole – položena državna matura (niža razina) za osobe mlađe od 24 godine
- Prelazak s drugog fakulteta – ispis ocjena i položenih kolegija
- Zaposleni – dokaz o završenoj srednjoj školi
- Sportaši – uvjerenje o kategorizaciji sportaša
Preddiplomski stručni studij Upravljanja u gastronomiji i restoraterstvu naglasak stavlja na povezivanje osnovnih ekonomskih načela s glavnim značajkama ugostiteljske djelatnosti, usredotočujući se na gastronomiju i restoraterstvo.
Studenti uče kako upravljati poslovanjem ugostiteljskih objekata primjenom menadžerskih funkcija te tako djelotvorno i sistemski koordinirati poslovne procese. Stjecanjem i primjenom menadžerskih kompetencija i tehnika studente se izučava kvalitetnim i modernim vještinama vođenja te prepoznavanju važnosti poslovne kulture i etike.
Osim toga, identifikacijom marketinških strategija te primjenom istih u svrhu poboljšanja kvalitete poslovanja, ali i primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije i softverskih rješenja u gastronomiji i restoraterstvu, studenti stječu vještine potrebne za implementaciju njihove ponude i usluge koje stvaraju uvažavajući suvremene svjetske trendove, ali i standarde modernog kulinarstva.
Stjecanjem znanja te tehnika o prezentaciji ponude i prodaje jela i pića, a istovremeno upravljanjem kvalitetom usluge, studente se priprema na samostalno oblikovanje jedinstvenog proizvoda s ciljem plasmana na domaće i inozemno tržište.
Pored općih kompetencija koje uključuju timski rad, sposobnost za pokretačke i poduzetničke aktivnosti, rješavanje konfliktnih situacija, upravljanje vremenom, jačanje lingvističkih kompetencija te korištenje digitalnih alata, student će nakon uspješno završenog studija steći i sljedeće specifične kompetencije:
- Povezati osnovna načela ekonomske teorije s glavnim značajkama ugostiteljske djelatnosti, s posebnim naglaskom na gastronomiju i restoraterstvo;
- Primijeniti menadžerske funkcije i tehnike u gastronomiji i restoraterstvu;
- Koristiti se učinkovitom usmenom i pismenom komunikacijom na hrvatskom i stranim jezicima;
- Pravilno primijeniti stečena teorijska znanja u svakodnevnoj poslovnoj praksi;
- Objasniti i interpretirati kružni tijek kretanja robe u gastronomiji i restoraterstvu;
- Razviti efikasnu organizaciju rada u ugostiteljskom objektu;
- Interpretirati financijsko poslovanje kroz analizu financijskih izvještaja i pokazatelja u ugostiteljstvu;
- Opisati elemente marketinškog spleta te identificirati učinkovite marketinške strategije u ugostiteljstvu, gastronomiji i restoraterstvu;
- Protumačiti pravne akte i važeću legislativu u ugostiteljskom poslovanju;
- Opisati elemente procesa upravljanja ljudskim potencijalima;
- Prepoznati važnost poslovne kulture i etike za uspješno poslovanje suvremenog ugostiteljskog poduzeća na domaćem i inozemnom tržištu;
- Primijeniti informacijsko-komunikacijske tehnologije i softverska rješenja u gastronomiji i restoraterstvu;
- Analizirati proces nabave hrane i pića u gastronomiji i restoraterstvu s obzirom na vrstu i tip ugostiteljskog objekta;
- Interpretirati hrvatsku i svjetsku gastronomsku baštinu i njezin značaj u ugostiteljskoj ponudi;
- Objasniti i interpretirati temeljna gastronomska pravila, te standarde i normative pri prigotavljanju različitih vrsta jela – od predjela do deserta;
- Koristiti suvremene tehnike u posluživanju i serviranju jela, pića i napitaka;
- Upravljati kvalitetom usluge;
- Provoditi sustavno praćenje prometa i troškova u ugostiteljskom objektu;
- Prezentirati ponudu i prodaju jela i pića ugostiteljskog objekta uvažavajući suvremene svjetske trendove;
- Oblikovati jedinstveni gastronomsko-ugostiteljski proizvod s ciljem plasmana na domaće i inozemno tržište;
- Sastaviti jela prema standardima modernog kulinarstva i slastičarstva, a sukladno HACCP i drugim standardima
- Prepoznati značaj zdravog životnog stila i fizičke aktivnosti s ciljem razvoja, odnosno oblikovanja novih suvremenih turističko-ugostiteljskih proizvoda
Dokumentacija potrebna za upis:
1. Preslika obje strane osobne iskaznice s jasno vidljivom fotografijom studenta,
2. Svjedodžbe srednjoškolskog obrazovanja (original ili ovjerena preslika kod javnog bilježnika)
3. Kandidati koji su završili srednju školu izvan Hrvatske donose Rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja o priznavanju inozemne obrazovne kvalifikacije
4. Rodni list (original ili ovjerena preslika kod javnog bilježnika)
5. Domovnica (original ili ovjerena preslika kod javnog bilježnika)
6. Dvije fotografije veličine 4X6 cm
Ispunjavanje upisnog lista i potpis ugovora o obrazovanju
Nakon donošenja dokumentacije ispunjava se Upisni list kojega dobijete (i ispunjavate) u Evidenciji studija, a potpisom Ugovora o obrazovanju postajete student Visoke poslovne škole PAR.
U roku od tjedan dana nakon upisa potrebno je podmiriti trošak upisnine u iznosu od 1.000,00 kuna (plaća se tijekom prvog upisa) i prvu ratu školarine (ukoliko se školarina uplaćuje obročno) ili cijeli iznos školarine (ukoliko se školarina plaća jednokratno).
Školarina i troškovi upisnine uplaćuju se na jedan od sljedećih transakcijskih računa Visoke poslovne škole PAR:
Zagrebačka banka IBAN: HR5623600001102314249 Erste&Steiermärkische Bank IBAN: HR0924020061100660612 |
1. Jednokratno plaćanje gotovinskom uplatom
– 25.000,00 kn (najkasnije osam (8) dana od dana upisa)
2. Obročno plaćanje u 2 ili 4 rate
2a) plaćanje školarine u 2 rate – 2 x 13.125,00 = 26.250,00 kn
- prva rata se plaća tijekom upisa, a druga najkasnije do kraja zimskog semestra
2b) plaćanje školarine u 4 rate – 4 X 6.562,50 = 26.250,00 kn
- prva rata se plaća tijekom upisa, druga najkasnije do kraja zimskog semestra, treća do 30. ožujka, a četvrta do 30. lipnja
3. Obročno plaćanje u 6 ili 10 rata
3a) plaćanje školarine u 6 rata – 6 X 4.583,33 =27.500,00 kn
- prva rata se plaća tijekom upisa, druga najkasnije do 30. listopada, treća do 30. prosinca, četvrta do 28. veljače, peta do 30. travnja, a posljednja, šesta, najkasnije do 30. lipnja.
3b) plaćanje školarine u 10 rata –
10 x 2.750,00 = 27.500,00 kn
- prva rata se plaća tijekom upisa, a preostale rate prvog dana u mjesecu tijekom sljedećih devet mjeseci računajući od dana upisa
4 .Plaćanje putem studentskog kredita
– 27.500,00 kn
5. Kartično plaćanje
- klijenti Zagrebačke banke – Visa, Maestro ili Mastercard karticom od 2 do 24 rate,
klijenti Erste & Steiermarkische banke – Diners karticom od 2 do 24 rate. - putem ugovora o stipendiranju koje će potpisati student i Visoka poslovna škola PAR
- putem ugovora o stipendiranju koje će potpisati student, Visoka poslovna škola PAR
i treća pravna ili fizička osoba
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.

Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr