STRUČNI PRIJEDIPLOMSKI STUDIJ
Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu
- 6 semestara
- 180 ECTS-a
- Po završetku studija stječe se titula prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) ekonomije (bacc. oec.)
Zašto studirati na PAR-u
STRUČNI PRIJEDIPLOMSKI STUDIJ
- Rad u malim grupama
- Mentorski pristup i konzultativna nastava
- Pristupačnost profesora i osoblja
- Fleksibilnost za zaposlene i sportaše
- Stjecanje radnog iskustva prije izlaska na tržište rada
- Stjecanje vještina i znanja koja su tražena u realnom sektoru
- Stjecanje stručnih znanja, socijalnih kompetencija i kompetencija vođenja
- Osposobljavanje za samostalno obavljanje poslova u tvrtkama te preuzimanje odgovornih funkcija
- Stručna praksa
Stručni prijediplomski studij Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu naglasak stavlja na povezivanje osnovnih ekonomskih načela s glavnim značajkama ugostiteljske djelatnosti, usredotočujući se na gastronomiju i restoraterstvo.
Studenti uče kako upravljati poslovanjem ugostiteljskih objekata primjenom menadžerskih funkcija te tako djelotvorno i sistemski koordinirati poslovne procese. Stjecanjem znanja i tehnika o prezentaciji ponude i prodaje jela i pića, a istovremeno upravljanjem kvalitetom usluge, studente se priprema na samostalno oblikovanje jedinstvenog proizvoda s ciljem plasmana na domaće i inozemno tržište.
- osobe koje su završile srednjoškolsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje četiri godine s položenom državnom maturom;
- pristupnici koji su srednju školu završili prije 2010. godine i nisu polagali državnu maturu
- pristupnici koji su završili srednju školu u inozemstvu
- pristupnici koji su završili odgovarajući stručni kratki studij u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske
- prijelaznici s drugog visokog učilišta.
Dokumentacija potrebna za upis:
- Preslika obje strane osobne iskaznice s jasno vidljivom fotografijom studenta
- Svjedodžbe srednjoškolskog obrazovanja ili diploma fakulteta/visoke škole (original ili ovjerena preslika kod javnog bilježnika)
- Potvrda o položenoj državnoj maturi (za kandidate koji su završili srednju školu u RH nakon 2010.)
- Zadužnicu na novčani iznos od 10 000.00 € koju je u svojstvu glavnog dužnika potpisao sam Student, a u svojstvu jamca – platca treća osoba, koju je PAR dužan prethodno odobriti
- Kandidati koji su završili srednju školu izvan Hrvatske donose Rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja o priznavanju inozemne obrazovne kvalifikacije
- Rodni list (original ili ovjerena preslika kod javnog bilježnika)
- Domovnica (original ili ovjerena preslika kod javnog bilježnika)
- Dvije fotografije veličine 4×6 cm
Ispunjavanje upisnog lista i potpis ugovora o obrazovanju
Nakon donošenja dokumentacije ispunjava se Upisni list kojega dobijete (i ispunjavate) u Evidenciji studija, a potpisom Ugovora o obrazovanju postajete student Veleučilišta PAR.
Prilikom upisa potrebno je podmiriti trošak upisnine u iznosu od 300,00 € i prvu ratu školarine (ukoliko se školarina uplaćuje obročno) ili cijeli iznos školarine (ukoliko se školarina plaća jednokratno). Upisnina za prvu akademsku godinu iznosi 300,00 €, a upisnina za sve naredne akademske godine studija iznosi 300,00 €.
Školarina i troškovi upisnine uplaćuju se na jedan od sljedećih transakcijskih računa Veleučilišta PAR:
Zagrebačka banka Erste&Steiermärkische Bank |
1. Jednokratno plaćanje gotovinskom uplatom
– 4.000,00 € (najkasnije osam (8) dana od dana upisa)
2. Obročno plaćanje u 2 ili 4 rate
2a) plaćanje školarine u 2 rate = 4.200,00 €
- prva rata se plaća tijekom upisa, a druga najkasnije do kraja zimskog semestra
2b) plaćanje školarine u 4 rate = 4.200,00 €
- prva rata se plaća tijekom upisa, druga najkasnije do kraja zimskog semestra, treća do 30. ožujka, a četvrta do 30. lipnja
3. Obročno plaćanje u 6 ili 10 rata
3a) plaćanje školarine u 6 rata =4.500,00 €
- prva rata se plaća tijekom upisa, druga najkasnije do 30. listopada, treća do 30. prosinca, četvrta do 28. veljače, peta do 30. travnja, a posljednja, šesta, najkasnije do 30. lipnja.
3b) plaćanje školarine u 10 rata = 4.500,00 €
- prva rata se plaća tijekom upisa, a preostale rate prvog dana u mjesecu tijekom sljedećih devet mjeseci računajući od dana upisa
4 .Plaćanje putem studentskog kredita
– 4.500,00 €
Nastava se izvodi isključivo u poslijepodnevnim terminima.
Izvanredni studij ustrojen je tako da su studentima omogućeni izvanredni rokovi polaganja ispita te individualne konzultacije uz mentorstvo, a nastavni materijali su dostupni na web stranici preko sustava Moodle.
(SIU 1) Upravljanje poslovnim procesima u gastronomiji i restoraterstvu
- Povezati osnovna načela ekonomske teorije s glavnim značajkama ugostiteljske djelatnosti, s posebnim naglaskom na gastronomiju i restoraterstvo
- Primijeniti menadžerske funkcije i tehnike u gastronomiji i restoraterstvu
- Implementirati stečena teorijska znanja u svakodnevnoj poslovnoj praksi
- Interpretirati kružni tijek kretanja robe u gastronomiji i restoraterstvu
- Ocijeniti financijsko poslovanje na temelju analize financijskih rezultata poduzeća u gastronomiji i restoraterstvu
- Odabrati odgovarajuće elemente marketing mix-a za promociju proizvoda i/ili usluga u gastronomiji i restoraterstvu
- Identificirati učinkovite kanale distribucije u ugostiteljstvu, gastronomiji i restoraterstvu
- Odabrati relevantne pravne akte u poslovanju ugostiteljskih objekata
- Odabrati odgovarajuće informacijsko-komunikacijske tehnologije i softverska rješenja za upravljanje poslovanjem u gastronomiji i restoraterstvu
(SIU 2) Upravljati ljudskim potencijalima i komunicirati poštujući standarde poslovne kulture i etike 10. Komunicirati usmenim i/ili pisanim putem koristeći se stručnom terminologijom na hrvatskom i stranim jezicima
- Izraditi stručne radove uz uvažavanje etičkih načela i načela akademske čestitosti
- Povezati procese upravljanja ljudskim potencijalima s trendovima na tržištu rada i razvojnim ciljevima poduzeća u gastronomiji i restoraterstvu
- Ocijeniti važnost poslovne kulture i etike za uspješno poslovanje suvremenog ugostiteljskog poduzeća na domaćem i inozemnom tržištu
(SIU 3) Organizirati poslovanje ugostiteljskog objekta i funkcioniranje ugostiteljske ponude
- Ocijeniti efikasnost organizacije rada u gastronomiji i restoraterstvu s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti i kvalitete usluga
- Planirati proces nabave hrane i pića u gastronomiji i restoraterstvu s obzirom na vrstu i tip ugostiteljskog objekta
- Valorizirati značaj hrvatske i svjetske gastronomske baštine u ugostiteljskoj ponudi
- Upravljati procesima sustavnog praćenja prometa i troškova u gastronomiji i restoraterstvu
- Upravljati kvalitetom gastronomske i restoraterske ponude
- Identificirati značaj zdravog životnog stila i fizičke aktivnosti za profesionalni rast i razvoj te razvoj novih poduzetničkih pothvata u gastronomiji i restoraterstvu
(SIU 4) Poznavati i primjenjivati temeljna gastronomska pravila u pripremi i prezentaciji jela
- Koristiti temeljna gastronomska pravila, te standarde i normative pri prigotavljanju različitih vrsta jela – od predjela do deserta
- Koristiti suvremene tehnike u posluživanju i serviranju jela, pića i napitaka
- Kreirati ponudu jela i pića ugostiteljskog objekta uvažavajući suvremene svjetske trendove
- Razviti jedinstveni gastronomsko-ugostiteljski proizvod s ciljem plasmana na domaće i inozemno tržište
- Oblikovati jela prema standardima modernog kulinarstva i slastičarstva, a sukladno HACCP i drugim standardima
Opći ciljevi programa stručnog prijediplomskog studija Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu (na razini HKO 6.1.st.) su:
- Osigurati sustavno, kvalitetno obrazovanje u području upravljanja u gastronomiji i restoraterstvu;
- Osigurati studijski program usklađen s Bolonjskim procesom koji će studentima omogućiti stjecanje kompetencija specifičnih za rad u gastronomiji i restoraterstvu;
- Omogućiti stjecanje specifičnih znanja i vještina iz područja gastronomije, ugostiteljstva, marketinga i menadžmenta;
- Poticati kritičko razmišljanje, kreativnost i poduzetničko djelovanje u gastronomiji i restoraterstvu;
- Promicati etičke vrijednosti, društvenu odgovornost i održivi razvoj u poslovnom odlučivanju u gastronomiji i restoraterstvu;
- Potaknuti profesionalizaciju rada u struci kroz stjecanje međunarodnog iskustva neophodnog za rad u suvremenoj gastronomiji i restoraterstvu.
Stručni prijediplomski studij Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu omogućuje stjecanje vještina i znanja neophodnih za samostalno obavljanje poslova u sektoru turizma i ugostiteljstva. Studij pruža temelj za nastavak obrazovanja na diplomskim studijima u znanstvenom polju ekonomije, primarno u području turizma i ugostiteljstva.
Stručni prijediplomski studij Poslovno upravljanje daje naglasak na stjecanje ekonomskih i menadžerskih kompetencija kao i primjenu znanja iz poslovnog upravljanja u suvremenim tržišnim uvjetima.
Ispuni obrazac i naš tim će te kontaktirati.
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.
Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr