Carving - Artistika dekoriranja voća i povrća
Danas se turizam, a posebno gastronomija, izuzetno brzo mijenjaju. Gosti možda i nisu izbirljiviji, ali žele isprobati nešto novo pa je na nama da se mijenjamo u duhu novih trendova.
Cilj Gastro akademije je podići kvalitetu ugostiteljske usluge, ali edukacije nisu samo namijenjene djelatnicima u ugostiteljstvu, već svima željnima novih znanja iz tog područja.
Investicija u sebe je uvijek najbolje ulaganje jer sve nove vještine i znanja su isključivo doprinos našem osobnom i profesionalnom rastu.
Carving, vještina dekorativnog rezbarenja voća i povrća, privlači mnogo pažnje kako u svijetu, tako i u našim krajevima. Ova metoda ukrašavanja hrane ima dugu povijest, a nastala je na dalekom Istoku i ima tisućljetnu povijest. Na Tajlandu se i danas njeguje i izučava u specijaliziranim školama i fakultetima. Prvi majstori izrađivali su svoje figure za posebne prilike poput svadbi, rođendana ili neke druge svečane prilike. Namjena rezbarenja i danas je ostala ista, a to je ukrašavanje i uljepšavanje jela.
Maštovitost, vještine i tehnike majstora samo razvijale su se kroz godine i prenosile s generacije na generaciju. Kineski i japanski majstori preferiraju likove životinja, mitska bića, ljude te hijeroglife, ali su im uvijek omiljena tema i motivi zmajeva, prikaz ratovanja ili čestitke s obzirom na prigodu. Na Tajlandu je omiljeno rezbarenje cvjetnih kompozicija koje su znatno profinjenije i zahtjevnije u izvedbi.
Za stvaranje ovakvih dekoracija koristi se mrkva, luk, krastavac, tikvica, bundeva, rotkvica, cikla, bijela repa, ali i jabuka, mango, avokado, papaja… Najspektakularnija su ipak djela nastala od lubenica i dinja.
Sadržaj edukacije:
- Alati koji se koriste u dekoriranju
- Prikladno voće i povrće za carving
- Ukrašavanje voća i povrća
VODITELJ PROGRAMA
Damjan Miletić mag.oec.
ugostiteljski stručnjak i voditelj PAR Gastro Akademije
PREDAVAČ
Zoran Gajić, gastronom
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.
Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr