Enogastronomija
Danas se turizam, a posebno gastronomija, izuzetno brzo mijenjaju. Gosti možda i nisu izbirljiviji, ali žele isprobati nešto novo pa je na nama da se mijenjamo u duhu novih trendova.
Cilj Gastro akademije je podići kvalitetu ugostiteljske usluge, ali edukacije nisu samo namijenjene djelatnicima u ugostiteljstvu, već svima željnima novih znanja iz tog područja.
Investicija u sebe je uvijek najbolje ulaganje jer sve nove vještine i znanja su isključivo doprinos našem osobnom i profesionalnom rastu.
Enogastronomija je složenica od riječi enologija i gastronomija.
Riječ enologija dolazi od grčkih riječi „oinos“ što znači vino te „logos“ što bi u prijevodu značilo govor, ali kroz znanost. Stoga enologiju promatramo kao znanost o kultiviranju vinove loze, proizvodnji i čuvanju vina.
Gastronomija je izvedenica iz riječi grčkog podrijetla „gaster“ ili želudac te riječi „nomos“ što bi značilo pravilo tj. red. Dakle, gastronomiju možemo definirati kao kulinarsku vještinu, vještinu priređivanja izvrsnih jela i delicija, kao kult birane hrane te kuharske umješnosti, kreativnosti, maštovitosti…. Po mnogima gastronomija nije samo vještina već i prava umjetnost – znanost o prehrani.
Tko može povezati te dvije „znanosti“ bolje od sommelier? Nitko!
Riječ sommelier označava osobu koja poslužuje vino. Osim vina iznimno dobro poznaje i sve vrste pića i cigara. Veoma je obrazovana osoba, vrhunski poznavalac vinske kulture koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz odgovarajuće jelo. On brine o vinu od trenutka čuvanja pa sve do njegova posluživanja.
Sadržaj edukacije:
- Degustacija i ocjenjivanje vina
- Pojam sommelier
- Načela i tehnika usklađivanja vina s jelom
VODITELJ PROGRAMA
Damjan Miletić mag.oec.

ugostiteljski stručnjak i voditelj PAR Gastro Akademije
PREDAVAČ
Marko Škarica
Glavni sommelier restorana Draga di Lovrana, prvog restorana s Michelinovom zvjezdicom na Kvarneru
Prijavi se na naš newsletter!
Saznaj sve o aktualnim ponudama, novostima i događajima u Veleučilištu PAR.

Izrada stranice sufinancirana je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “WWW vaučeri za MSP-ove” referentne oznake KK.03.2.1.17
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost korisnika Veleučilište PAR, Trg Riječke rezolucije 4, 51 000 Rijeka.
Za više informacija o EU fondovima posjetiti web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr