2. lipnja obilježavamo Svjetski dan borbe protiv poremećaja hranjenja World Eating Disorders Action Day.
Inicijativu su pokrenule osobe koje boluju od poremećaja hranjenja, njihove obitelji te zdravstveni djelatnici koji se bave ovom problematikom.
Poremećaji prehrane pogađaju i do 70 milijuna ljudi diljem svijeta svih dobi, nacionalnosti i socioekonomskog statusa. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, poremećaji prehrane drugi su vodeći uzrok smrti (nakon prometnih nesreća) kod mladih između 12 i 25 godina.

Cilj ove kampanje je podići svijest o tome da svatko vrijedi više od samog tjelesnog izgleda. Upravo težnja za „savršenim tijelom“ može dovesti do poremećaja hranjenja, anoreksije, bulimije ili emocionalnog prejedanja.
Od velike je važnosti osvijestiti dobrobiti pravilne i uravnotežene prehrane na zdravlje svakog pojedinca. Ističe to i voditelj gastro studija na Veleučilištu PAR Zoran Delić. Na prijediplomskom studiju Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu studenti uz teorijska znanja o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani od vrhunskih šefova i drugih stručnjaka stječu i ona praktična.

S obzirom na poziciju Veleučilišta PAR koje je u samom centru grada odnosno u neposrednoj blizini gradske tržnice, studenti kod provođenja praktične nastave biraju najkvalitetnije svježe namirnice. Svima je poznato da je mediteranska kuhinja zbog svoje raznolikosti najuravnoteženija kao i zbog načina pripreme i izbora lokalnih namirnica. Zlatni je standard u preventivnoj medicini a upisana je i na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.